Hoe vind ik een geschikte geur voor mijn huisparfum?

Ga jij voor het eerst een aroma-diffuser kopen? Of ben je toe aan een navulling en wil je graag een nieuwe geur uitkiezen? Het vinden van een geschikt huisparfum kan best lastig zijn. Welke geur past bij jou en bij je interieur? Op deze pagina helpt Frank je op weg. Je leest hier wat geurnoten zijn en waar je zoal op kunt letten bij het vinden van een passend parfum voor jouw interieur.

Van welk soort geur houd jij?

Een goed beginpunt bij je zoektocht naar een huisparfum is bepalen van welk soort geur je houdt. Waarschijnlijk weet jij wel ongeveer welke geuren je graag ruikt. Houd je van citrus of juist niet? Ruik je graag bloemengeuren of heb je liever een kruidige geur?

Het bepalen van het type geur dat je lekker vindt, helpt je al een eind op weg. Om gemakkelijk een geschikte huisgeur te vinden, kun je het menu 'kies op geur' gebruiken. Daar staan alle huisparfums ingedeeld op basis van het type geur.

  1. Bekijk de verschillende soorten geuren

Alles over de geur van huisparfum

Als je je gaat verdiepen in parfum, kom je al snel de term geurnoten tegen. Ook op het gebied van huisparfum is het een veel gebruikt woord. Maar wat betekent het precies?

Geurnoten zijn eigenlijk de onderdelen, of ingrediënten, van een geur. Een interieurparfum bestaat niet uit één ingrediënt, maar is opgebouwd uit een heleboel verschillende 'geurdeeltjes'. De geurnoten kun je gebruiken om specifieker te bepalen welk huisparfum bij je past.

De piramide van geuren

Een huisparfum is opgebouwd als een piramide: een driehoekige vorm met een brede basis die uitloopt in een punt. De geurpiramide bestaat uit drie onderdelen:

  • Topnoten
  • Hartnoten
  • Basisnoten

Hieronder vind je meer informatie over deze drie onderdelen van de piramide. Bij alle interieurparfums uit deze webshop worden de topnoten, hartnoten en basisnoten weergegeven, zodat je kunt zien hoe de geur is opgebouwd. Dat helpt je bij het vinden van een passend parfum voor jouw interieur.

Topnoten

De topnoten staan bovenaan in de piramide. Deze zijn direct na het verspreiden van de geur het meest dominant aanwezig. Meestal zijn deze geuren vrij vluchtig. Na zo'n tien minuten zijn ze nauwelijks meer te ruiken. Voor topnoten worden veel frisse geuren als citrusvruchten gebruikt.

Hartnoten

Als de topnoten van het huisparfum vervlogen zijn, komen de hartnoten meer naar de voorgrond. Deze worden vaak gezien als de belangrijkste geurnoten, omdat deze maar liefst zes uur lang te ruiken zijn. Voor de hartnoten worden voornamelijk bloemen, planten en kruiden gebruikt. Rozen en lelies zijn bijvoorbeeld veel gebruikte geurnoten.

Basisnoten

De naam zegt het al, de basisnoten vormen de basis van de geurpiramide. Deze geurnoten zijn doorgaans wat zwaarder en zijn daardoor soms meer dan 24 uur lang te ruiken. Voor de basisnoten worden vaak diepe geuren als sandelhout, cederhout en muskus gebruikt.

Kies op geur